Handen i handsken

Från inköp – till inköp. Och däremellan en brokig, men målinriktad karriär med leksaker, ekonomisk rådgivning på bank och e-handel.

Rasmus Risberg är uppvuxen med inköp i blodet. Familjeföretaget i leksaksgrossistbranschen gav de första lärdomarna, men redan före det var valet klart.

– Ja, jag har nog alltid sett mig själv som tjänsteman och har alltid haft ett oerhört starkt intresse för affärer. Och eftersom jag alltid varit extremt målinriktad, så är det ju det jag fokuserat på.

Alltså har karriären handlat om idel inköp och planering. Ämnen som nu lyfts till en ny nivå på Peabs huvudkontor i Förslöv, där han arbetar som kategorichef för Koncerninköp.

– Peab är ett jättebra företag med en stark entreprenörsanda som passar mig som handen i handsken. Här finns så oerhört många drivna och duktiga människor, vilket gör att man har förmånen att lära sig nya saker varje dag. Jag gillar helt enkelt att gå till jobbet.

Stöd, samarbete och klädkollektion

Rasmus och hans kollegor ska underlätta för koncernens operativa inköpare och avropare och hjälpa dem i samarbetet med leverantörer. Då gäller det att hitta rätt lösningar.

Arbetsdagarna fylls med strategiskt tänkande. Förhandlingar om villkor och priser. Avtalsskrivande och projektledning. Allt i syfte att skapa rätt förutsättningar och minimera tiden det tar att jaga rätt leverantörer.

– Det kanske absolut viktigaste i min roll är att vara flexibel och lösningsorienterad, att alltid se helheten och att hitta de lösningar som bäst gagnar företaget i stort.

Bland mycket annat har Rasmus arbetat med inköp av arbetskläder och personligt skydd för Peabs personal ute på fältet.

– Där känner jag ju verkligen att jag gjort skillnad. Jag var med och tog fram en damkollektion, något som hade saknats tidigare.

”Helt rätt företag för mig”

Först skulle han bli hockeyproffs. Men intresset för ekonomi och finanser tog över, så i stället blev det inköp och sälj innan han valde byggbranschen.

På gymnasiet läste Rasmus samhällsprogrammet med inriktning mot ekonomi. Siktet var inställt på en karriär inom inköp. Inskolningen i familjeföretaget gav mersmak och efter en period som säljare tog han nästa steg och började arbeta på en bank.

– Jag ville lära mig mer om finansvärlden och blev kvar på banken i tre år. Under tiden läste jag juridik på distans.

Därefter arbetade han som inköpsansvarig på ett nystartat e-handelsföretag i Ängelholm, innan han tog steget till Peab, där han blev strategisk inköpare och sedan styrde över till sin nuvarande tjänst som kategorichef.

– Jag slängde iväg en ansökan ganska spontant, men det kändes direkt som att Peab var helt rätt företag för mig. Det är ett stort företag med sunda värderingar och planen är att fortsätta jobba mig uppåt här. Det finns så många fler steg att ta.

Inspirerad av idrotten

Är man en högpresterande lagidrottsfanatiker är det inte konstigt om man ofta pratar i idrottstermer. Rasmus tar det ett steg längre och hämtar mycket av sin jobbinspiration från rinken och planen.

Idrottandet och intresset för sport tar det mesta av fritiden i anspråk. Från fotbollsspelande till rollen som tränare för ishockeylaget i Rögles ungdomsverksamhet.

– Idrotten ger mig en möjlighet att pausa från jobbet, en form av terapi, men det ger mig samtidigt så många nyttiga insikter som jag använder i mitt arbete. Allt från gruppdynamik till ledarskapsperspektiv.

Idrottsmentaliteten har också tagit sig uttryck i viljan att alltid prestera på topp, att alltid hitta vägar mot bästa möjliga lösning. Och att vara lojal med laget.

– Ja, det där sammanfattar min karriär, kan man säga. Om jag får en chans, möjligheten att visa vad jag går för, då blir jag lojal med den arbetsplatsen. Och det gäller i allra högsta grad mitt jobb på Peab.

Res vidare med Peab

Vi hoppas att du hittat några intressanta vägar att resa. Vi vet också att ingen väg är den andra lik.

För oss på Peab är varje medarbetare unik. Vi lyssnar och ger dig chans att utvecklas i den riktning du vill. Det spelar ingen roll vem du är eller var du kommer ifrån. Vi vill gärna att du följer med oss.

GÖR EN NY FRAMTIDSRESA

Kom med iPeabgänget

Se lediga tjänster