Med interaktion i fokus
Hur påverkar en byggnation marken den byggs på? Hur ser samspelet mellan jord, stål och betong ut? Geokonstruktören Michael Sabattini söker efter svaren.
Michaels arbetsfält är en spännande kombination av anbud, projektering, byggnation och verkligheten runt omkring.
– I grund och botten handlar det om genomförbarhet, att välja metod efter vad som passar och sedan räkna på hur det ska göras. Det gäller att vara ”lösningsorienterad och flexibel” som det ju brukar heta.
Detta är något som Michael gärna lyfter fram som en fördel med arbetet. Och då handlar det inte bara om att ha överblick och vara beredd att ta eget ansvar, utan minst lika mycket om hur organisationen fungerar.
– Det är högt tempo, högt i tak och korta beslutsvägar som gäller, vilket skapar variation. Och då är det viktigt att känna att man har förtroendet att själv driva projekt, vilket jag verkligen känner att jag har.
Matchen mot leran
Arbetet innebär ett konstant lärande, ett ständigt utökande av expertisen. Under sina sex år på Peab har Michael hunnit med en mängd olika projekt. Men det roligaste är det senaste.
Michael har varit med och projekterat 27-våningshus i Gårda i Göteborg och inlett första steget av den omdiskuterade Västlänken. Men roligast har han just nu, med arbetet med nya E45 vid Lilla Bommen i Göteborg.
– Just nu är vi ett team på ett tiotal geotekniker som arbetar med ett tunnelbygge på vilket det ska byggas upp fyra helt nya kvarter.
Projektet är en totalentreprenad där Michael och hans kollegor tagit fram de tekniska lösningarna för att motarbeta problemen med den ökända göteborgska blåleran.
– Det är ju 100 meter lera vilket naturligtvis gör det komplext. Sammanlagt i projektet har vi cirka 300 000 meter pålar för att bära vikten av konstruktionerna. Det har varit en rejäl utmaning – och just därför så spännande och kul.
Sex synnerligen självklara år
Smygstart och en kort konsultkarriär. Sedan Peab för hela slanten. Och sex år senare, när Michael tittar i backspegeln, finns bara positiva saker att säga.
Michael läste Väg- och vattenbyggnad med inriktning mot geoteknik på Chalmers. Kontakten med Peab började med praktik, och efter två år på konsultbolag tog han det definitiva steget till Peab. Ett steg han aldrig ångrat.
– Närheten till projekten, att kunna jobba konkret med en blandning av projektering och produktion ... Att vara med i projekt från ax till limpa och se hur det går från planering till faktiska, färdiga lösningar är oerhört utmanande.
Men fortfarande finns mycket att lära. Nya kunskaper läggs till expertkontot varje dag. Framtiden är full av möjligheter.
– Tjusningen med anläggningsbranschen är att inget projekt är det andra likt. Utvecklingsmöjligheterna inom företaget är hur bra som helst. Jag trivs ju med det jag gör nu, men en projektledarroll med mer övergripande ansvar över fler delar skulle kunna vara en väg att gå, om jag skulle tröttna på leran i framtiden.
Vind, vatten och nya nivåer av familjeliv
Umgänge med kollegorna på fritiden är självskrivet. Och vid sidan av det väntar stundande föräldraskap och husfix. Samt vinden över havet.
– Att vara flexibel är självskrivet. Jag är passionerad vindsurfare och då måste man vara beredd på att släppa allt när vinden blåser rätt.
Resten av fritiden handlar mycket om det nyköpta huset, den växande familjen och gitarrspelande med det irländska bandet. Samt umgänge med kollegor då.
– Min bästa vän jobbar ju också på Peab så gränsen mellan jobb och fritid blir lite luddig ibland. Men jag ser det som något positivt. Att man vill umgås med kollegor utanför jobbet är väl det bästa tecknet på god stämning?
Res vidare med Peab
Vi hoppas att du hittat några intressanta vägar att resa. Vi vet också att ingen väg är den andra lik.
För oss på Peab är varje medarbetare unik. Vi lyssnar och ger dig chans att utvecklas i den riktning du vill. Det spelar ingen roll vem du är eller var du kommer ifrån. Vi vill gärna att du följer med oss.