Laget är det viktigaste

En 43-årig hälsingebo i exil i Uppsala. En skidentusiast och före detta hockeyspelare som drivs av mötet med människor. Möt Max Österberg, arbetschefen som återfann lagkänslan i byggbranschen.

Arbetschefens uppgift kan vara svår att sammanfatta. Det handlar om ansvar och bestämmande, men för Max Österberg är det absolut viktigaste att skapa ett driv och en gemenskap i laget.

– Som arbetschef är ingen dag den andra lik. Men mina arbetsdagar handlar alltid om att ge stöd, ta in nya projekt, skapa engagemang i teamet och se till att det finns ett gott samarbete både mellan de olika delarna av företaget och externa parter.

Oavsett vilka utmaningar som står på dagens agenda, ligger Max fokus alltid stadigt på laget. Under många år spelade han hockey i allsvenska klubben Almtuna. Han gillade att jobba mot uppsatta mål tillsammans med andra och de erfarenheter som han fick genom lagidrotten upplever han att han har nytta av som arbetschef.

– I rollen är det viktigt att ha erfarenhet och förståelse för kärnverksamheten, men viktigast av allt är att man behöver tycka om att ha med människor att göra och att ha en förmåga att skapa lagkänsla. Mycket av gemenskapen som fanns inom hockeyn har jag kunnat föra över till jobbet. Våra projekt, projektformer och projektteam är ju lag. Fast i stället för skridskor så har vi arbetsskor på oss. I grunden handlar rollen om att få alla att bidra.

Variation som stimulerar

Som arbetschef på Peab är ingen dag den andra lik. Arbetsuppgifterna finns lika mycket på kontoret som ute på fältet.

– Mitt jobb och min roll är så enormt varierande och stimulerande, vilket gör att jag aldrig blir trött på det jag håller på med. Rollen innehåller så mycket, allt ifrån att skapa nya affärer till att förhandla eller vara ute på byggen och lösa problem. Man har verkligen möjlighet att påverka och man får snabbt kvitto på om något funkar eller inte.

Varje projekt kommer med nya utmaningar och trots sina 16 år i byggbranschen sattes Max kunskaper nyligen på prov vid renoveringen av en simhall i Högdalen, södra Stockholm.

- Här fanns många ingredienser som kunde ha lett till att det hela gått åt pipsvängen. Men i slutändan blev projektet väldigt lyckat med en otroligt nöjd kund. Medborgarna har till och med hört av sig och berättat hur glada de är för den nya simhallen. Det gör mig otroligt stolt att vi med ett gott samarbete kunde vända motvinden till medvind och i slutändan leverera en uppskattad plats för vanliga människor.

Hittade hem i byggbranschen

Byggbranschen var helt främmande för Max och det var egentligen en ren slump att han hamnade just där. Idag kan han inte se sig själv någon annan stans.

Under civilingenjörsstudierna hade inte Max en tydlig bild av var han ville jobba. Sista året på universitetet läste han ett antal kurser som var relaterade till byggbranschen – men att faktiskt söka sig dit var inget som fanns på kartan förrän en kompis sa att han trodde Max skulle passa bra i branschen. Han fick då upp ögonen för en roll som entreprenadingenjör och kände att det passade honom bra. Där skulle han få nytta av sin utbildning och samtidigt hitta tillbaka till den där lagkänslan som han saknat sedan han lämnade hockeykarriären.

I slutändan blev det första klivet in i branschen som arbetsledare på Peab. Max nästa steg i karriären blev dock trots allt ett jobb som entreprenadingenjör, innan han rörde sig vidare till en roll som projektchef och slutligen för fem år sedan landade i rollen som arbetschef.

– Det är otroligt vilka utvecklings- och karriärsmöjligheter som finns inom Peab, oavsett vad man vill göra. Det finns utrymme att växa inom bolaget och vägen dit kan se helt olika ut – den behöver inte se ut som den gjorde för mig.

Ett aktivt liv – gärna i pjäxor

Träning. Ironman-satsningar. Jobb. Familj. Och så regelbundna avstickare till huset i Hälsingland för att ladda batterierna. Max lever onekligen ett aktivt liv.

”Familj och träning”. Så beskriver Max kort och gott sitt jobbfria liv. Den största delen av tiden spenderas med familjen i Uppsala, staden där han egentligen bara skulle bo i tre månader men som nu varit hans hem i 22 år. Så ofta de kan åker familjen även upp till deras egen oas i norr. På en halvö i närheten av barndomshemmet i Hälsingland har de ett hus dit de åker för att njuta av lugnet och naturen. Tiden där spenderar Max helst på en skoter eller i ett par skidpjäxor.

– Vi åker gärna skidor hela familjen. Men jag kan erkänna att jag nog är den största skidentusiasten av oss och mest drivande i det hela, haha.

Max trivs bäst med en aktiv livsstil, det ger honom glädje och utlopp för all energi.

– Jag har mycket energi i kroppen och tycker om att göra fysiska saker. När jag var yngre var det hockeyn som var i fokus och för några år sedan gjorde jag en Ironman. Det var den ultimata utmaningen. Nu rör jag mig på andra sätt och gärna tillsammans med familjen. Jag kommer alltid att vara aktiv och utmana mig själv!

Res vidare med Peab

Vi hoppas att du hittat några intressanta vägar att resa. Vi vet också att ingen väg är den andra lik.

För oss på Peab är varje medarbetare unik. Vi lyssnar och ger dig chans att utvecklas i den riktning du vill. Det spelar ingen roll vem du är eller var du kommer ifrån. Vi vill gärna att du följer med oss.

GÖR EN NY FRAMTIDSRESA

Kom med iPeabgänget

Se lediga tjänster